Gyakran ismételt kérdések

Hogy Ön mielőbb választ kapjon a kérdéseire

Gyakran ismételt kérdések

Hogy Ön mielőbb választ kapjon a kérdéseire

Egyeztessen most időpontot érsebészet szakorvosi vizsgálatra! Hívjon bennünket, vagy foglaljon időpontot on-line!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A VÉNABETEGSÉGEKRŐL

A visszerek állapota folyamatosan romlani fog abban az esetben, ha nem történik megfelelő kezelés. A visszerek akár súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethetnek, így például mélyvénás trombózishoz, ami vérrög kialakulását jelenti egy mélyen fekvő vénában. Ha a kezelés elmarad, a vénabetegség kellemetlen duzzadáshoz, bőrfekélyesedéshez, és más komoly szövődményekhez vezethet.

További információk a kezeletlen visszerekről: Veszélyesek-e a kezeletlenül hagyott visszerek?

A vénabetegségek kialakulása több tényezőre vezethető vissza, ezek közül a genetika az egyik. Ha a családunkban korábban már jelen voltak a visszerek, a vénás eredetű fekélyek vagy más vénabetegségek (például a pókhálóvénák, seprűvénák), akkor az átlagosnál magasabb az esélye, hogy ezek a gondok idővel minket is érinteni fognak.

A vénabetegség egy fokozatosan súlyosbodó és magától a legtöbb esetben nem gyógyuló állapot.  Amennyiben nem kezelik, kényelmetlen duzzadás léphet fel a vénák belsejében megnövekedett nyomás miatt. A beteg vénában pangó, megnövekedett mennyiségű vér egy része a láb szövetei közé szivároghat, amelynek hatására a bőrfelszín keményebbé válik, a színe pedig elsötétedhet. A hosszabb időn át tartó duzzanat és a bőrelváltozások tönkreteszik a szöveteket, és nyílt sebek jöhetnek létre. Ezeket vénás eredetű fekélyeknek nevezzük: a sebek sajnos egészen addig nem gyógyíthatóak, amíg a hátterükben álló vénabetegség nem került kezelésre.

A visszerek duzzadt, esetenként meg is csavarodott, kékes színű erek, amelyek időnként a bőrfelszín fölé dudorodhatnak, máskor pedig szabad szemmel nem láthatóan, mélyen a bőrfelszín alatt találhatóak. Leggyakrabban a lábban vannak jelen, de néha a test egyéb részein is megjelenhetnek. A pókhálóvénák, seprűvénák (más néven telangiektáziák) apró, vöröses, kékes vagy lilás színű erek, amelyek a bőrfelszín közelében helyezkednek el. Ezek a vénák legtöbbször a bokák környékén, a vádlikban vagy a combokban találhatóak.

További információk a visszerekről | További információk a pókhálóvénákról

Vénabetegségről beszélünk abban az esetben, amikor a nem megfelelően funkcionáló vénabillentyűk nem csak a szív felé, hanem visszafelé is lehetővé teszik a vér egy részének áramlását. Ez az állapot idővel romolhat, ami különféle keringési zavarokhoz vezethet: vérrögök alakulhatnak ki, bőrfekélyesedés léphet fel, és általánossá válhat a kényelmetlenség érzése a lábakban.

A vénabetegségeknek többféle kiváltó oka is lehet, így például egyaránt szerepet játszanak a genetikai tényezők, az elhízottság vagy épp a várandósság.  A tüneteket előidézheti vagy súlyosbíthatja az is, ha rendszeresen kell hosszabb ideig minden nap állva vagy ülve tartózkodnunk.

További információk: A vénás betegségek okai és kezelési lehetőségei

Olyan módszer sajnos nem ismert, amellyel teljes mértékben megelőzhető lenne a vénákat érintő problémák kialakulása. Az azonban mindenképp előnyös lehet, ha rendben tartjuk a vérkeringésünket: ezt elősegíti a rendszeres mozgás, a lábak emelgetése, az egészséges táplálkozási szokások, valamint a kompressziós harisnya viselése.

A vénás betegségek tünetei között egyaránt előfordulhat a fájdalom, a sajgás, a görcsök, a duzzanatok, a lüktetés, a lábak nehézségérzése, a fáradtság, a viszketés és a nyugtalanság.

A vénás betegségek enyhe vagy közepes erősségű fájdalommal járhatnak, és amennyiben nem kezelik őket, súlyosabb kórképek, például vérrögök vagy vénás eredetű fekélyek is kialakulhatnak.

Nagyobb eséllyel alakulhatnak ki Önnél vénás betegségek abban az esetben, ha:

  •     a családtagjainál korábban már jelen volt ez a probléma
  •     Ön nő (a nőknél két és félszer gyakrabban jelennek meg a vénákat érintő problémák)
  •     Ön elmúlt 30 éves
  •     a munkája során sokat kell egyhelyben ülnie vagy állnia
  •     várandós, vagy korábban már született gyermeke

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A KEZELÉSEKRŐL

Minden páciens esetében egymástól eltérő vénaproblémákkal találkozhatunk, ezért minden esetben egyéni kezelési terv összeállítására van szükség. Érklinikánkon alaposan felmérjük az Ön vénarendszerének állapotát – ehhez ultrahangos képalkotást alkalmazunk. Az ultrahangos állapotfelmérés eredményeitől függően kezelési tervet állítunk össze, amelyben egyaránt szerepelhet a szkleroterápiás kezelés, a rádiófrekvenciás és a lézeres visszérkezelés, valamint a ragasztásos visszérműtétek.

Az általános mellékhatások között szerepel a véraláfutás, a duzzanatok, a bőr vörösessége vagy elszíneződése és a diszkomfortérzés.

Mindegyik kezelésünk egyedi, ahogyan a páciensek saját maguk is azok. Érklinikánkon alaposan felmérjük az Ön vénarendszerének állapotát – ehhez ultrahangos képalkotást alkalmazunk. Ennek alapján készítjük el a kezelési tervet, amelyben többféle kezelés kombinációja is szerepelhet.

A visszerek kezelésére nem léteznek otthon is alkalmazható módszerek, a kényelmetlen tünetek azonban kompressziós harisnya viselésével vagy a lábunk emelgetésével enyhíthetőek.

A kezelés során egy vékony optika szálat vezetnek a beteg vénába ultrahangos irányítás mellett. A vénák falában található kollagént egyenletes hőhatásnak teszik ki, amelynek hatására a vénák fala előbb összeszűkül, majd teljesen bezárul. A teljes beavatkozás kevesebb, mint egy órát vesz igénybe

Tudjon meg többet a lézeres visszérkezelésrőlTudjon meg többet a rádiófrekvenciás visszérkezelésről

A kezelést megelőzően nem kell kihagynunk az étkezéseket, és közvetlenül a kezelést megelőzően is fogyaszthatunk ételt. Igyon sok folyadékot! Vegye be az Ön számára felírt gyógyszereket. Hozzon magával kényelmes rövidnadrágot.  Hozza magával a kompressziós harisnyáját is. Ha gondolja, a kezelés közben akár zenét is hallgathat a mobiljáról, füllhallgatón keresztül.

A fájdalomküszöbe mindenkinek eltérő mértékű.  A kezelés megkezdésekor erre külön is odafigyelünk, és úgy végezzük el a kezelést, hogy Önnek az a legkevésbé legyen kellemetlen.

A visszerek kezelése minimálisan invazív beavatkozást jelent, amely az esetek döntő többségében nagyfokú eredményességgel és a szövődmények alacsony előfordulási gyakoriságával jár. A kezelést megelőző konzultációra hozza magával a kórelőzményéről szóló orvosi papírokat, és számoljon be orvosunknak arról is, hogy szed-e valamilyen táplálékkiegészítőt vagy vitamint, illetve bármilyen gyógyszert, és van-e olyasmi, amire allergiás.

Várandósság alatt nem javasoltak a vénás kezelések. Amennyiben szoptat, a kezelés csak bizonyos feltételek mellett végezhető el. A várandósság alatti visszerek jelenléte esetén kompressziós harisnya viselése javasolt. Ha olyan egészségügyi problémája van, ami esetleg ellenjavalttá tenné a kezelést, akkor megvitatjuk Önnel a lehetséges alternatívákat.

A kezelést követően minden tekintetben folytathatja addigi megszokott életét. A kezeléstől típusától függően lehet, hogy kompressziós harisnya viselését fogjuk Önnek javasolni. Lehet, hogy a kellemetlen tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszereket is javasolni fogunk. Előfordulhat, hogy a kezelést követően véraláfutások lesznek jelen a lábán, amelyek nagyjából három hét alatt elmúlnak.

Ezeket a kezeléseket nem követi lábadozás, vagy csak maximum nagyon rövid idejű. A kezeléseket általában kevesebb mint egy óra alatt befejezzük. A legtöbb páciensünk ezt követően visszatérhet az addigi tevékenységeihez, kórházi tartózkodásra nincs szükség.