Alternatív kezelések

Hogy Ön tisztában legyen minden lehetőséggel

Alternatív kezelések

Hogy Ön tisztában legyen minden lehetőséggel

A szkleroterápián és az endovénás abláción túl

Ha Ön már utánaolvasott, valószínűleg hallott a szkleroterápiától és az endovénás lézeres ablációtól eltérő kezelésekről is. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor érdemes ezekről a kezelésekről egy érspecialista véleményét is megkérdeznünk. A szkleroterápia és az endovénás lézeres kezelés egyaránt a legbiztonságosabb, legkevésbé fájdalmas és a leginkább hatékony kezelések közé tartozik, érdemes azonban a többi kezelési lehetőség előnyeivel és hátrányaival is megismerkednünk.

Ajánlott alternatív kezelések

Kompressziós harisnya

Hogyan működik?

A kompressziós harisnyák olyan receptre felírt ruhadarabok, amelyek szorosabban körbefogják a lábat, és ahogyan felfelé haladunk, egyre kevésbé feszesek. Ezek a harisnyák úgy lettek megtervezve, hogy serkentsék a véráramlást, és segítsenek a vénákban áramló vér szív felé történő eljuttatásában. Előfordulhat, hogy egészségbiztosítója ahhoz köti a visszerek gyógyszeres kezelésének finanszírozását, hogy Ön legelső terápiaként hordott-e kompressziós harisnyát. Erről érdemes tájékozódnia kezelőorvosánál.

Előnyök

A kompressziós harisnyák képesek mérsékelni a fájdalmat és a láb duzzanatát, emellett elősegítik a hatékonyabb véráramlást. Más kezelésekkel együttesen alkalmazva növelhetik a kezelési hatékonyságot, így a szkeloterápiás és az endovénás lézeres ablációs kezelések előtt és után is egyaránt segítséget jelenthetnek.

Hátrányok

A kompressziós harisnyák nem képesek a tüneteket kiváltó probléma kezelésére. A vénabetegség egy folyamatosan előrehaladó állapot, a tünetek emiatt jellemzően rosszabbodni fognak az idő előrehaladtával, amennyiben nem kezdődik meg a kezelés. Gondot okozhat továbbá, hogy vannak, akik kényelmetlennek és túl melegnek fogják találni a harisnyát.

Veinwave

Hogyan működik?

A vékonyszálú pókháló- és seprűvénák termokoagulációval történő elpusztítására szolgáló orvosi eszköz. Klinikánkon ezt a kezelést jelenleg nem végezzük.

Nem ajánlott alternatív kezelések

Felszíni lézeres kezelés vagy intenzív pulzáló fény

Hogyan működik?

A lézerek a bőr felszínéhez közel eső, könnyedebb és érzékenyebb pókhálóvénákat célozzák.

Miért nem javasoljuk ezt az eljárást?

Az intenzív pulzáló fénnyel történő kezelés nem annyira hatékony, mint a szkleroterápia, emellett jelentős fájdalommal is járhat.* Annak is fennáll a veszélye, hogy a bőr megég vagy károsodik. A módszer nem tekintik a kezelések aranystandardjának.

* Goldman MP, Sadick NS, Weiss RA. Láb telangiektáziák kezelése lézerrel és magas intenzitású pulzáló fénnyel. Hivatkozások: Fronek HL, ed. The Fundamentals of Phlebology: Venous Disease for Clinicians. 2nd ed. London, England: Royal Society of Medicine Press Ltd; 2008:47-52.

Krémek és kenőcsök

Hogyan működik?

A pókhálóvénákat eltávolító és a visszerek csökkentésére szolgáló kenőcsök vény nélkül kapható, helyileg alkalmazandó termékek, amelyeket közvetlenül a bőrre kell felvinni.

Miért nem javasoljuk ezt az eljárást?

A kenőcsökkel nem távolíthatóak el a visszerek és pókhálóvénák, és nem kezelhető velük az alapprobléma sem.