Veszélyesek-e a kezeletlenül hagyott visszerek?

Veszélyesek-e a kezeletlenül hagyott visszerek?

Egyeztessen most időpontot érsebészet szakorvosi vizsgálatra! Hívjon bennünket, vagy foglaljon időpontot on-line!

Mindannyian tudjuk, hogy a visszerek nem nyújtanak kellemes látványt: a kékes és lilás kidudorodások sajnos sosem lesznek divatosak. Van azonban más probléma is: A visszerek nemcsak esztétikailag okozhatnak problémákat. Amennyiben kezeletlenül hagyjuk őket, komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Ezért van rá szükség, hogy visszeresség esetén a megfelelő vénaspecialistához forduljunk. Ahhoz, hogy megértse, miért lehetnek veszélyesek a visszerek, érdemes végigolvasnia cikkünket.

A visszerek rejtett veszélyei

Olyan komplikációk ezek, amelyek első ránézésre egyáltalán nem egyértelműek.

Mélyvénás trombózis

A mélyvénás trombózis azt a folyamatot jelöli, amikor egy mélyen fekvő vénában vérrög alakul ki, rendszerint a vádliban vagy a combban. Megtörténhet ugyanez a medence környékén vagy a karban is.

Mélyvénás trombózist számos egymástól eltérő ok kiválthat, ezek között szerepelhetnek például az alábbiak:

 • traumatikus sérülés
 • sebészeti beavatkozás
 • hosszan tartó egyhelyben ülés
 • daganatos betegség
 • daganatos betegség ellen adott kezelések
 • genetikai tényezők

Miért annyira félelmetes a mélyvénás trombózis? Azért, mert ha a vénában képződött vérrög leszakad, a keringéssel a tüdőbe juthat, ahol életveszélyes tüdőembóliát válthat ki. Ez azt jelenti, hogy elzáródik a tüdőben található egyik artéria.

Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a mélyvénás trombózis, az alábbi jelekre érdemes odafigyelnie: a vádliban, a lábfejben vagy a láb egyéb részén jelentkező

 • duzzanat
 • melegségérzet
 • vörösesség
 • fájdalom
 • diszkomfortérzés

Abban az esetben, ha a fentiek néhány óránál hosszabb ideig fennállnak, mindenképp érdemes felkeresnie a háziorvosát vagy rögtön egy kórházat.

A mélyvénás trombózis a legsúlyosabb következménye annak, ha a visszereinket kezeletlenül hagyjuk. Ezen kívül azonban még további problémák is adódhatnak.

Milyen következményei lehetnek még a kezeletlen visszereknek?

Duzzanat

Ez talán nem tűnik annyira vészesnek, azonban ha a lábunkon visszerek miatti duzzanatok alakulnak ki, annak számos negatív következménye lehet.

A duzzanat oka, hogy a vénákban folyamatos nyomás alakul ki, amelynek hatására a vérben található folyadék a károsodott vénát körülvevő szövetek közé szivárog.

A duzzanat jellemző következménye a bőrben jelentkező kellemetlen és szorító érzés, amely akár olyan mértékűvé is válhat, hogy a cipőnket vagy a ruháinkat sem tudjuk kényelmesen felvenni és akár sárga színezetű folyadék is szivároghat a bőrünkön keresztül.

Amennyiben ekkor sem kezeltetjük a duzzanatot, a bőrünk megkeményedhet és a színe is megváltozhat.

Bőrfekélyek

Az imént említettük, hogy a hosszabb időn át fennálló duzzanatok hatására megváltozhatnak a bőr tulajdonságai. Azon kívül, hogy a láb színe és a szövetek elváltozásokat kezdenek mutatni, nehezebbé válhatnak a kisebb sérülések gyógyulási folyamatai is.

Mi ennek az oka?

A duzzanat hatására kevesebb tápanyaghoz jutnak a károsodott szövetek, így a gyógyulási folyamatok sem tudnak a megfelelő módon lezajlani.

Ennek következtében vénás fekély alakulhat ki, ami a bőr elhalását és az alatta elhelyezkedő szövetek felszínre kerülését jelenti.

Amennyiben nem kerül sor a megfelelő kezelésre, a fekélyek egyre nagyobbakká válhatnak, ami egyre nagyobb irritációt fog okozni az érintett lábban.

Tromboflebitisz

Ez az állapot akkor fordul elő, amikor az épp a bőrfelszín alatt elhelyezkedő vénák gyulladttá válnak a csökkent véráramlás és a különféle vénakárosodások miatt.

A tromboflebitisz a bőr vörösességével és a vénák fokozott érzékenységével hívja fel magára a figyelmet, emellett fájdalom vagy duzzanat is jelentkezhet a lábakban.

Vérzés

A visszerekben több vér tárolódik, mint az egészséges vénákban, ezért a bőrfelszín alatt nagyobb mennyiségű többlet vér halmozódik fel. Ez azt jelenti, hogy a lábat érő bármilyen apró fizikai behatás nagyobb vérzést okozhat, mintha a vénák egészségesek lennének. A vénák károsodásai miatt a véraláfutások is intenzívebben jelentkezhetnek.

Lehet, hogy mindez nem tűnik annyira súlyosnak, de idővel nagyobb mértékűvé válhat a vérveszteség.

Lipodermatoszklerózis

A visszerek kezeletlenül hagyásának további veszélye a lipodermatoszklerózis kialakulása: ez az állapot a láb szöveteinek merevebbé, keményebbé válásával jár. Abban az esetben, ha a láb szövetei huzamosabb időn át gyulladtak maradnak, a páciens úgy érezheti, hogy lábai egyre érzékenyebbé válnak, és egyre nehezebb mozgatni vagy ellazítani őket.

Összefoglalva, a visszerek nem minden esetben jelentenek veszélyt, és kizárólag esztétikai problémákat okoznak. Ezt azonban Ön egyedül nem fogja tudni eldönteni.

Emiatt mindenképpen azt javasoljuk, hogy amennyiben a lábában visszerek alakultak ki, vagy a fent említett tünetek bármelyikét tapasztalja, keressen fel egy vénaspecialistát.