Kik azok, akiknél az átlagosnál magasabb a kockázata a visszerek kialakulásának?

Kik azok, akiknél az átlagosnál magasabb a kockázata a visszerek kialakulásának?

Egyeztessen most időpontot érsebészet szakorvosi vizsgálatra! Hívjon bennünket, vagy foglaljon időpontot on-line!

Mit nevezünk visszereknek?

A visszerek megnagyobbodott, gyakran kidomborodó vénák, amelyek néha meg is csavarodnak a bőrfelszín alatt. A színük a legtöbbször kékes-lilás. Legtöbbször a lábakban találkozunk velük, főként a vádlikban és néha a combokban.

A pókhálóvénák a visszerekhez hasonlóak, de azoknál kisebb méretűek. A visszerek egy része mélyebben, a pókhálóvénák viszont mindig a bőrfelszín közelében helyezkednek el.

Mi okozza a visszerek kialakulását?

A visszerek kialakulásának oka a gyenge vagy károsodott vénabillentyűk. Az oxigénnel és tápanyagokkal teli vér az artériákon keresztül áramlik a testbe, a vénák pedig a vér szív felé történő szállítását végzik. A vénabillentyűk feladata, hogy megakadályozzák a vér visszafelé történő áramlását, amikor az a lábunkban felfelé áramlik. Visszerek alakulnak ki abban az esetben, ha a vénabillentyűk gyengévé válnak, a vér pedig a nem megfelelő áramlás miatt pangani kezd az erekben.

Kiket fenyegetnek a visszerek?

A visszerek kialakulásának kockázatát több tényező is növeli. A probléma elvileg bármilyen életkorban kialakulhat, de fokozottabb a kockázat a várandós nőknél és az idősebb embereknél.

Növeli a kockázatot például, ha a vénabillentyűk valakinél már a születést követően is a normálisan gyengébbek. Ha a családtagjaink körében korábban már előfordult visszeresség, az szintén növeli a visszerek megjelenésének esélyét – a visszeres emberek nagyjából felére jellemző, hogy valamelyik rokonánál szintén jelen van a probléma. A fokozott kockázatú embereket négy fő csoportra oszthatjuk:

1. Várandós nők

A nők esetében sokszor a várandósság során jelennek meg az első visszerek. Ennek oka, hogy a méh növekedésével fokozódik a test jobb oldali nagy gyűjtővénájára (alsó üres visszér, latinul vena cava inferior) gyakorolt nyomás, emiatt pedig a lábvénákra is a szokásosnál nagyobb nyomás nehezedik.

A visszerek egyébként gyakoribbak a nőknél, mint a férfiaknál, és ha már a várandósság előtt is jelen voltak, a babavárás ideje alatt rosszabbodhat az állapotuk. A jó hír viszont az, hogy a visszerek nem veszélyeztetik sem a babát, sem az anyát, és amennyiben a visszerek nem voltak jelen a terhességet megelőzően, akkor a szülést követően javulni szokott az állapotuk.

A visszerek megelőzése érdekében érdemes megfontolni az alábbiakat:

  • Lehetőleg mozogjunk minden nap: az is elég, ha csak sétálunk, mert önmagában már ez is fokozza a vérkeringést.
  • Ha gyerekünk fog születni, próbáljuk a várandósság alatt is megőrizni a testsúlyunkat.
  • Emeljük fel minél többször a lábainkat!

2. Túlsúlyos személyek

A túlsúlyos emberek gyakran észre sem veszik, hogy visszereik vannak, mivel a megduzzadt erek a pluszban jelenlévő zsírszöveg miatt nem látszanak a bőrfelszín alatt. A túlsúlyosság extra nyomás alá helyezheti a vénákat. Az alacsony izomtömeg és a nagy zsírtömeg rontja a vénák keringését, növelve ezzel a visszerek kialakulásának kockázatát.

A szivárgó vénákra nehezedő nyomás idővel a vádlik bőrét is károsíthatja – az emberek általában ilyenkor szoktak felkeresni egy szakembert. A túlsúlyos személyeknél a visszeres eredetű lábfekélyesedés kockázata is magasabb, már csak emiatt is érdemes komolyan venniük a problémát.

3. Akik sokat állnak egyhelyben

Az állás jelentős mennyiségű izommunkát igényel. Sajnos egyáltalán nem tekinthető egészségesnek, ha egész nap szinte mozdulatlan pozícióban kell állva töltenünk a napjainkat, az izmok vérellátása ilyenkor ugyanis csökkeni fog. A nem megfelelő véráramlás hatására fáradtság alakul ki, és fájdalom jelenhet meg a lábak izomzatában.

Álló helyzetben a vénabillentyűknek fokozottabban kell dolgozniuk annak érdekében, hogy a vért ne engedjék visszafelé áramlani. Ha valakinek rendszeresen sokat kell állnia, akkor a vénái emiatt hamarabb elhasználódhatnak. Ha a folyamatos állást nem szakítjuk meg időnként egy kis sétával, akkor a vér elkerülhetetlenül pangani kezd az erekben. A vénák emiatt egy idő után gyulladttá válnak, a gyulladás pedig fájdalmas visszerek kialakulását eredményezi.

4. 50 év feletti felnőttek

A visszerek kialakulásának kockázata általában az életkorral együtt növekszik: 50 év felett átlagosan már minden második embernél jelen vannak a visszerek.

A kialakulás oka a vénabillentyűk fokozatosan történő elhasználódása, amelynek hatására a szív felé tartó vér egy része visszafele szivárog, pangást okozva ezzel az erekben.

Kezeltesse a visszereit!

Amennyiben visszerek alakultak ki a szervezetében, és szeretne konzultációt kérni érspecialistáinktól, itt veheti fel velünk a kapcsolatot: