3 terület, ahol nagy esély van a pókhálóvénák megjelenésére

3 terület, ahol nagy esély van a pókhálóvénák megjelenésére

Egyeztessen most időpontot érsebészet szakorvosi vizsgálatra! Hívjon bennünket, vagy foglaljon időpontot on-line!

A pókhálóvénák leggyakrabban a lábainkban jelennek meg, de időnként a test egyéb részein is felbukkanhatnak. Ezek a vénák pókhálószerűen elágazó finom hajszálerek (orvosi szóval teleangiektázia), amelyek a bőrfelszín alatt helyezkednek el. A pókhálóvénák kevésbé gyakori megjelenési helyei az arc, a kezek és a lábfejek.

A pókhálóvénák nem feltétlenül mutatnak szépen, a kialakulásuk azonban normálisnak tekinthető. Ezek a vénák a legtöbb esetben teljesen ártalmatlanok, és csak kozmetikai problémát okoznak. A jó hír, hogy ha zavarnak minket ezek a vénák, akkor a szkleroterápiának nevezett módszerrel könnyedén meg lehet szüntetni őket.

Okok

Ezek a vénák rendszerint nem látszanak, néha azonban kitágulhatnak és a láthatóvá kezdenek válni a bőr felszíne alatt. A pókhálóvénák kialakulásának pontos okát nehéz meghatározni: annyi ismert, hogy vannak a kialakulásra hajlamosító tényezők, így például a rossz keringés, az öröklés és a hormonális ingadozások, amely jellemzően nők esetében fordul elő.

Arcvénák

A pókhálóvénák – másik gyakori nevükön seprűvénák – bárhol megjelenhetnek, így akár az arcunkon is. Rendszerint az orr körül, az orcákon, vagy a szemek alatt találkozhatunk velük. A rosacea vagy az ekcéma például pókhálóvénákat okozhat az arcon, ami a vénákat is érintő bőrirritáció következménye.

Ha többet napoztunk a kelleténél, az ugyancsak pókhálóvénákat okozhat az arcunkon a bőrben felszabaduló szabadgyökök miatt. A dohányzás egyaránt károsíthatja az artériákat és a vénákat, emellett a bőr idő előtti öregedését válthatja ki, ami láthatóbbá teszi a pókhálóvénákat.

Vénák a kezeken

A kezeken kialakuló pókhálóvénák oka az öregedési folyamat. Ahogy a kezeink öregednek, egyre kevesebb zsírszövet lesz jelen, ezáltal csökken a bőr rugalmassága és vastagsága. Ennek következményeként a kéz vénái fokozatosan egyre jobban láthatóvá válnak a bőrfelszín alatt.

Ez egy teljesen általános jelenség, ami az életkor előrehaladtával nem kerülhető el. A vénák idővel egyre láthatóbbá kezdenek válni, és ha kezeltetni akarjuk ezt a jelenséget, akkor ebbe érdemes minél hamarabb belekezdenünk. Minél korábban történik meg ugyanis a kezelés, annál kevésbé lesz bonyolult és annál nagyobb lesz a hatékonysága.

Vénák a lábfejeken

A pókhálóvénák időnként a lábfejeken jelennek meg. Ha a lábfejeken kialakult pókhálóvénák számát nem csökkentik, megnagyobbodhatnak és kitágulhatnak, majd visszerekké alakulhatnak. Lehet, hogy ez is mindössze csak kozmetikai problémát fok okozni, de az is lehet, hogy fájdalom és diszkomfortérzés fog kialakulni.

A becslések alapján a felnőtt népesség mintegy 30 százalékában vannak jelen visszerek. Szerencsére léteznek hatékony, minimális beavatkozással járó kezelések, amelyek a pókhálóvénákat és a visszereket is egyaránt képesek megszüntetni.

Érklinikánk szakemberei minden esetben felállítják a megfelelő diagnózist, majd kiválasztják a legjobb kezelést. Minden esetben szem előtt tartjuk, hogy pácienseinket a lehető legkevesebb kellemetlenség érje. Klinikánkon elérhetőek a legújabb, a szervezetbe történő minimális beavatkozással járó kezelési módszerek, amelyek a pókhálóvénák és a visszerek esetében is egyaránt hatékonyak.