10 fontos dolog, amit a lábfájdalomról tudni érdemes

10 fontos dolog, amit a lábfájdalomról tudni érdemes

Egyeztessen most időpontot érsebészet szakorvosi vizsgálatra! Hívjon bennünket, vagy foglaljon időpontot on-line!

A lábfájdalom számtalan módon jelentkezhet, az alábbiakban a különféle típusait ismertetjük.

A lábfájdalom típusai

Isiász

Az isiászt a derék felől a láb irányába kisugárzó éles fájdalom jellemzi.

A fájdalom az úgynevezett ülőideg gyulladása miatt alakul ki: egy hosszú perifériás idegről van szó, amely a gerincvelőből kilépő ideggyökökből szedődik össze, a medencéből a csípő-fartájon lép ki, majd a végtagokba fut le. Az ülőideg gyulladása sokszínű tünetegyüttest okozhat, az enyhe érzéskieséstől akár a teljes bénulásig.

Lábgörcsök

A lábgörcsök egyik fő oka, ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű folyadékot. A szervezet sókoncentrációja ilyenkor lecsökken, ami izomgörcsökhöz vezet.

Izomgörcsök alakulhatnak ki akkor is, ha túlságosan megerőltettük a lábizmainkat, például sportolás közben. Ez még akár akkor is előfordulhat, ha jóval többet sétáltunk, mint amennyit egyébként szoktunk.

A lábgörcsök jellemzően csak néhány percig tartanak, és nyújtással, vízfogyasztással, valamint pihenéssel rendszerint csökkenthetőek.

Combfájdalom

A tartós combfájdalom olyan embereknél alakulhat ki, akik a munkájuk során nehezebb övet viselnek a derekukon (például építőmunkások, vízvezetékszerelők).

A csípő körüli idegre az öv folyamatos nyomást gyakorol, az így kialakuló fájdalom pedig a combba sugárzódik.

Ha valakinél a combfájdalom ezen típusa jelent meg, ott az idegre gyakorolt, folyamatosan fennálló nyomás csökkentésével orvosolható a probléma.

Achilles-ín problémák

Az Achilles-ín problémái a rendszeresen magassarkú cipőt viselő nőknél, valamint az ínszalagjaikat gyakran túlerőltető sportolóknál jelenhetnek meg.

Az Achilles-ín sérülése miatt a sarokcsont felett alakul ki fájdalom.

Elegendő kezelés lehet, ha jegeljük a sarkunkat, és pihenünk. Abban az esetben azonban, ha a kiváltó okot továbbra sem szüntetjük meg, akkor az Achilles-ín akár el is szakadhat.

Ínszakadás esetén sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat.

Térdfájdalom

Térdfájdalom alakulhat ki például olyankor, ha a munkája során valakinek rendszeresen kell térdelnie.

Más esetekben nyáktömlő-gyulladás (bursitis) állhat a fájdalmak mögött, ami a térd duzzadtságát és vörössé válását okozhatja.

A gyulladás kialakulhat hosszabb ideje tartó kisebb traumák hatására vagy egy nagyobb sérülést követően is. Ekkor folyadék szaporodik fel a tömlőben, amely akár be is vérezhet.

Más esetekben bakteriális fertőzés áll a gyulladás mögött.

Ezt az állapotot általában fájdalomcsillapítókkal, jegeléssel és pihentetéssel lehet kezelni, bakteriális fertőzés esetén pedig antibiotikumkúra lehet javasolt.

Ha így sem múlik el a fájdalom, érdemes lehet felkeresnünk egy térdspecialistát!

A gyerekek növekedése során jelentkező fájdalmak

A szervezetünk növekedése során is jelentkezhetnek különféle fájdalmak: ezek lehetnek például éjszaka jelentkező lábgörcsök vagy lábfájdalmak.

Ezek miatt egyáltalán nem kell aggódnia a szülőknek: teljesen természetes folyamatról van szó, a csontnövekedéssel ugyanis együtt jár az izmok ínszalagjainak megnyúlása is.

Ha gyermekünknél ilyesmi jelentkezik, érdemes többet nyújtóztatni az adott végtagot, túl nagy fájdalom esetén pedig fájdalomcsillapítót is adhatunk a gyermeknek.

A lábfájdalom enyhítése

Annak érdekében, hogy a lábakat érintő fájdalom eleve ki se alakuljon, több dolgot is megtehetünk.

Súlycsökkentés

Ha elhízottak vagyunk, az értelemszerűen a lábainkat is meg fogja terhelni. Súlycsökkentéssel ez a terhelés mérsékelhető, a fájdalom pedig megelőzhető.

Séta

A lábfájdalmak megelőzéséhez akár annyi is elegendő lehet, ha hetente legalább 3 alkalommal 30 percet sétálunk.

A rendszeres séta karbantartja az izmokat, és a hosszabb időn át tartó üléssel szemben oxigéndús vérrel látja el az izmokat.

Ha nem vagyunk jó fizikai állapotban, akkor eleinte még a séta is nehezünkre eshet, de ha rendszeresen csináljuk, akkor később ez már egyáltalán nem lesz megerőltető.

A rendszeres séta több más szempontból is jó hatással van a szervezetünkre:

  • javítja a hangulatunkat,
  • erősíti az izmokat,
  • erősíti a csontokat,
  • segít megelőzni a szívbetegségeket, a magas vérnyomást és a 2-es típusú diabéteszt,
  • valamint elősegíti a normális testsúly megtartását.

Hagyja abba a dohányzást!

A dohányzásnak számos kellemetlen mellékhatása van, ezek egyike az artériák elszűkülése.

A keringés emiatt fokozatosan leromolhat, és vérrögök jelenhetnek meg.

A dohányzás abbahagyásával az artériák szűkülete megelőzhető, az ebből fakadó egészségügyi problémák pedig elkerülhetőek.

Folyamatosan tartsa ellenőrzés alatt a vércukorszintjét

A túl magas vércukorszint idővel cukorbetegséghez vezethet, ami az artériák károsodásához és alsó végtagi fájdalomhoz vezethet. A vércukorszint alacsonyan tartásában az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás segíthet.

Amennyiben a lábát érintő fájdalmai vannak, és szeretné tudni a pontos okokat, lépjen kapcsolatba Érklinikánk szakembereivel: